Biografie

De Nederlandse pianist Gaston Nicolaes begon op 8 jarige leeftijd met zijn piano studie, maar al geruime tijd hiervoor bleek eveneens zijn interesse voor het orgel. Want regelmatig moest Gaston in de kerk door zijn ouders tot de orde worden gemaand omdat hij weer eens achterstevoren in de kerkbank zat en dan volledig gebiologeerd  en zichtbaar genietend  luisterde en  keek naar het orgel en de organist.


Zodoende gebeurde het dat hij jarenlang beide instrumenten studeerde en reeds vanaf zijn 14e jaar een functie kreeg aangeboden als vaste organist in zijn woonplaats Maastricht.

Nadat hij zijn middelbare school had afgerond en werd toegelaten tot het Maastrichts Conservatorium, besloot hij uiteindelijk toch vanwege de meer veelzijdige en expressieve mogelijkheden van de piano voor dit instrument te kiezen, zonder overigens het orgel de rug toe te keren, want dat bespeelt hij nog steeds regelmatig.
Aan het conservatorium studeerde Gaston Nicolaes bij Joop Grubben hoofdvak, en bij Tan Crone kamermuziek. Met succes rondde hij de studie af en dit resulteerde in het behalen van de diploma’s  Docerend  Musicus en Uitvoerend Musicus, alsook  het diploma Kamermuziek.

Hierna werd hij met regelmaat  gecoached door  o.a. Jean Antoniëtti en Jean Franssen.

Een beurs stelde Gaston Nicolaes vervolgens in de gelegenheid bij docenten naar eigen keuze zich nog verder te bekwamen in de concert praktijk en het uitbreiden en verdiepen van zijn repertoire. Hij koos ervoor om te studeren bij oa. Jörg Demus, Peter Feuchtwanger , Claude Helffer, Lili Oswald de Freitas, Edith Picht-Axenfeld en Georgy Sebök.

Reacties gesloten.